Zo maken we wonen weer betaalbaar

✍ Kim van Sparrentak - Europarlementariër voor GroenLinks

We zitten midden in een wooncrisis. Steeds meer mensen kunnen steeds moeilijker een woning vinden, vooral in steden. Dat zien we in Nederland, maar ook in de rest van Europa.

Huurprijzen en huizenprijzen stijgen sneller dan de inkomens van mensen. En zij die een woning vinden betalen soms meer dan 40 procent van hun salaris aan woonlasten. Wonen is steeds meer een markt geworden in plaats van een basisrecht. En daarmee onbetaalbaar. Daar profiteren huisjesmelkers en speculanten uit binnen- en buitenland van.

Daarnaast zijn er te weinig sociale huurwoningen voor lage- en middeninkomens. Vooral die laatste groep valt tussen wal en schip, omdat zij teveel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Anderzijds zijn de prijzen op de vrije woningmarkt te hoog. Als gevolg daarvan wonen Europeanen in overvolle, ongezonde huizen met hun families en zitten ze muurvast.

Als mensen niet meer in staat zijn om hun woonlasten te dragen komen sommigen op straat te staan. Op dit moment slapen Europa iedere nacht 770.000 mensen op straat. Want als gevolg van de financiële crisis is in tien jaar tijd het aantal daklozen in Europa met maar liefst 70 procent gestegen.

Dat moet anders. Zowel in Nederland, als de rest van Europa. De politiek moet met een antwoord komen.

Als Europarlementariër schreef ik een rapport om de wooncrisis aan te pakken. Met die voorstellen zetten we de lijnen uit voor nationaal- en regionaal beleid. Zo maken we wonen weer betaalbaar. #eerlijkwonen.

Onze voorstellen in het kort

  1. Meer betaalbare woningen. We passen de Europese staatssteunregels aan en zorgen ervoor dat er meer geïnvesteerd kan worden in sociale woningen voor zowel lage-, als middeninkomens.
  2. Stop de marktwerking. We zorgen voor betere bescherming van huurders, particuliere kopers en pakken grote investeerders en beleggers aan. We gaan daarmee terug naar het principe: een huis om in te wonen, niet als verdienmodel.
  3. Illegale verhuur aan banden. We passen de Europese regels voor vrij verkeer van diensten en digitale platformen aan, waardoor steden meer zeggenschap krijgen over verhuur via platformen zoals Airbnb en Booking.com. Daardoor blijft er meer plek over voor echte bewoning.
  4. Dakloosheid de wereld uit. Iedereen heeft recht op een thuis. Het is hoog tijd dat we een Europees doel stellen om dakloosheid uit te bannen voor 2030. Dat doen we door huisuitzettingen tegen te gaan en financiële prikkels in te stellen voor steden die dakloosheid willen aanpakken. Ook moet de Europese Commissie voorkomen dat EU-landen dakloosheid strafbaar maken.
  5. De Green Deal als vertrekpunt. Om de leefbaarheid van woningen te verbeteren zetten we in op een renovatiegolf die een opstap is naar een sociaal, ecologisch en rechtvaardig woonsysteem. We scheppen banen en zorgen voor een economische kickstart door het verbeteren van slecht onderhouden woningen en het aanpakken van energiearmoede. Daarmee zorgen we voor een sociaal rechtvaardige klimaattransitie en een betere leefomgeving die bijdraagt aan het welzijn van mensen.
  6. Inclusieve huisvesting. We gaan woondiscriminatie tegen en zorgen voor gelijke behandeling in de zoektocht naar een betaalbare woning. Wonen is een basisrecht voor iedereen. De Europese Commissie moet hiervoor zorgen door inbreukprocedures in stellen tegen landen die bevolkingsgroepen, zoals Roma, discrimineren. Europese standaarden en investeringen moeten ook bijdragen aan de toegankelijkheid van woningen voor mensen met een beperking. Daarnaast moeten de EU-leiders de algemene anti-discriminatierichtlijn, die discriminatie op alle domeinen verbiedt, eindelijk goedkeuren.

Samen pakken we de wooncrisis aan. #eerlijkwonen

Meer weten? Lees mijn volledige rapport of ga naar eerlijkwonen.nu.

Kim van Sparrentak
Europarlementariër GroenLinks

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze EuropaUpdate en blijf op de hoogte ons werk om wonen weer betaalbaar te maken.

foutje

Als je je aanmeldt, ontvang je wekelijks onze updates en af en toe een persoonlijke mail van onze Europarlementariërs. Afmelden kan onderaan iedere mail.

Bedankt voor je aanmelding, je hoort snel van ons.


📷 Photo by Ján Jakub Naništa on Unsplash