Aan de slag met een eerlijk en werkend asielsysteem

Wereldwijd staan de rechten van asielzoekers onder druk, dat zien we ook in Europa. Zie bijvoorbeeld de schrijnende situatie in kampen op de Griekse eilanden. In opvanglocaties bedoeld voor 6.000 mensen wonen momenteel meer dan 40.000 mensen, met slechte sanitaire voorzieningen en een groot gebrek aan medische zorg.

Solidariteit tussen Europese landen ontbreekt. De druk op landen aan de Europese buitengrens, zoals Griekenland, Italië en Spanje, is te groot. Daar komen veel asielzoekers aan, maar andere landen nemen slechts een handjevol mensen over. Op veel plekken moeten asielzoekers jaren wachten voordat hun asielaanvraag wordt behandeld. Het asielsysteem in Europa loopt vast. Maar we kunnen dit oplossen.

Het kan eerlijker, efficiënter en menselijker. Als Groenen in het Europees Parlement schreven we daar een plan voor. Het is hoog tijd om toe te werken naar een systeem waarin we mensen helpen, bescherming bieden aan vluchtelingen en heldere regels opstellen om asielprocedures efficiënter in te richten.

Onze plannen in het kort

  • Alle EU-landen delen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het opvangen van asielzoekers. Dit betekent dat het principe dat het eerste land van binnenkomst verantwoordelijk is voor het asielverzoek, vervalt.
  • Asielzoekers die aankomen bij de Europese grenzen worden geregistreerd in een gemeenschappelijk registratiecentrum, waar het Europees Agentschap voor Asiel onderzoekt welk EU-land de beste match is voor de betreffende asielzoeker. Bij deze beoordeling worden de omstandigheden van een asielzoeker zoveel mogelijk meegenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de taal die een asielzoeker spreekt of familie die al in een EU-land woont.
  • Financiële prikkels worden ingezet om EU-landen, gemeenten en regio's te stimuleren om vrijwillig opvangplekken te creëren voor asielzoekers. Het mag niet lonen voor een EU-land om geen evenredig aandeel asielzoekers op te nemen dan een andere lidstaat.
  • Als dit systeem gebaseerd op vrijwilligheid onvoldoende solidariteit oplevert, zet de Europese Commissie een mechanisme in werking waarmee een evenredige verdeling afdwingbaar wordt. In deze verdeling worden het aantal vrijwillig opgenomen asielzoekers, via zowel relocatie als hervestigingsprogramma’s van de UNHCR, meegewogen. Dit mechanisme kan worden afgedwongen door financiële sancties.
  • Het Europees Agentschap voor Asiel stelt een toezichtmechanisme in om te verzekeren dat alle EU-landen de gemeenschappelijke regels naleven. Door de verschillen tussen asielsystemen te verkleinen, wordt zoveel mogelijk voorkomen dat asielzoekers later doorreizen naar andere EU-landen.

Lees het volledige plan: Greens/EFA proposal for a fair and efficient asylum system

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor onze EuropaUpdate en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van onze plannen voor een eerlijk en beter asielbeleid.

    foutje

    Als je je aanmeldt, ontvang je wekelijks onze updates en af en toe een persoonlijke mail van onze Europarlementariërs. Afmelden kan onderaan iedere mail.

    Bedankt voor je aanmelding, je hoort snel van ons.