Samen uit de crisis: ons plan voor een solidaire en duurzame toekomst

Door de coronacrisis begrijpen we meer dan ooit dat we het samen moeten doen. Alleen met solidariteit en samenwerking komen we de crisis te boven. Samen bouwen we aan een andere Europese toekomst. Een toekomst die socialer, groener en economisch duurzamer is. De belangrijkste vraag die we ons nu stellen: hoe willen we dat de wereld er straks uitziet?

Samen met onze Groene collega’s in het Europees Parlement schreven we een groen herstelplan. We gebruiken het herstel uit de crisis voor de meest ambitieuze omslag van de economie die we ooit gezien hebben. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten we nu aan de slag.

We zorgen ervoor dat onze zorgsector de crisis aankan en dat Europa het voortouw neemt in de bestrijding van het coronavirus en de preventie van toekomstige rampen. Behandelingen en vaccins moeten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn.

Deel deze video op Twitter

Ons herstelplan zet de mensen en de toekomst van onze planeet op de eerste plaats. We willen de manier waarop onze economie werkt fundamenteel veranderen. Dit is niet het moment om grote bedrijven en hun aandeelhouders te belonen voor hun schadelijk handelen uit het verleden.

Bedrijven die publieke steun ontvangen moeten hun economische activiteiten in lijn brengen met ons klimaatdoel om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad te houden. We beperken de salarissen van CEO’s en stoppen bonussen en dividenden als een bedrijf staatssteun ontvangt. En we sluiten bedrijven uit van reddingsoperaties als ze belasting ontwijken.

Om een nieuwe weerbare toekomst te bouwen, hebben we een economie nodig die in balans is met onze planeet. De Green Deal staat centraal in ons herstelplan om banen van hoge kwaliteit te scheppen. En om ervoor te zorgen dat de economie in dienst staat van onze maatschappij, niet andersom.

We geven de Green Deal een kickstart. We stellen een duurzaam investeringsplan voor waarbij we de komende twaalf jaar 5.000 miljard euro investeren. Zo zorgen we ervoor dat alle sectoren in onze economie de weg inslaan naar klimaatneutraliteit. Met een renovatiegolf, investeringen in schoon vervoer en industrieën die geen CO2 uitstoten. En waarbij het herstel van de wereldwijde biodiversiteit en het stoppen van vervuiling topprioriteit wordt van de EU. Dat is geen luxe, maar noodzaak.

Juist in deze tijden van crisis moet Europa de rechtsstaat en democratie beschermen en verder versterken.
We roepen de EU daarom op ervoor te zorgen dat noodmaatregelen in EU-landen eerlijk en tijdelijk zijn, onze grondrechten beschermd worden, én de EU tegenstand biedt aan leiders die de democratie niet respecteren.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze EuropaUpdate en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van ons groene herstelplan.

foutje

Als je je aanmeldt, ontvang je wekelijks onze updates en af en toe een persoonlijke mail van onze Europarlementariërs. Afmelden kan onderaan iedere mail.

Bedankt voor je aanmelding, je hoort snel van ons.


Onze voorstellen in het kort

Veerkrachtig Zorgstelsels die gericht zijn op patiënt en zorgverlener, EU-bevoegdheden op het gebied van gezondheidscoördinatie, beter voorbereid op rampen. Sterkere financiële instrumenten voor crises. Versterking van de rechtsstaat en democratie in binnen- en buitenland.

Duurzaam Sectoren stellen klimaatplannen op die binnen klimaatdoel van anderhalve graad opwarming passen. Groen investeringsplan van 5.000 miljard euro voor de komende twaalf jaar. Prioriteit geven aan bescherming van biodiversiteit. Green Deal en circulaire economie zorgen voor kickstart van de groene economie.

Solidair Geen publiek geld voor bedrijven die actief zijn in belastingparadijzen of belasting ontwijken. Beperken van de salarissen, dividenden, bonussen van CEO's, of het opkopen eigen aandelen voor bedrijven die staatssteun krijgen. Hervormen van de arbeidsmarkt met een sterkere sociale zekerheid.