Excuus 2: “De bijdrage van Nederland is zinloos.”

Vaak gehoord: “Nederland voorkomt maar 0,0003 graden van de opwarming, dus waarom zouden we überhaupt iets doen?” Pfft, waar beginnen we met debunken?

Allereerst gaat het niet alleen om procenten, maar ook om verantwoordelijkheid.

  • Onze verantwoordelijkheid is historisch. Nederland stoot al sinds de industriële revolutie flinke hoeveelheden CO2 uit, als een van de eerste landen ter wereld. Onze welvaart is erop gebouwd. Dat brengt ook extra verplichtingen met zich mee.
  • Met een jaarlijkse uitstoot van 12,2 ton aan CO2 per persoon behoort Nederland tot de landen met de hoogste uitstoot per persoon ter wereld. India heeft een CO2-uitstoot van 1,8 ton CO2 per persoon. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 4,2 ton per persoon.
  • Nederland is niet alleen een van de grotere uitstoters, maar we zijn ook nog eens zeer rijk land. We hebben de verantwoordelijkheid om een voorbeeld te zijn: als wij de omslag niet maken, waarom anderen dan wel?
Uitstoot per persoon per jaar
Uitstoot per persoon per jaar.

Ten tweede, ambitieus Nederlands klimaatbeleid heeft een veel bredere impact dan alleen het afbouwen van onze uitstoot, het draagt bij aan een wereldwijd domino effect. Strikt klimaatbeleid leidt tot een zoektocht naar oplossingen en innovatie. En het levert schaalvoordelen op. Door bij te dragen aan ontwikkeling wordt het makkelijker en goedkoper voor andere landen om ook ambitieus klimaatbeleid te gaan voeren.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Duitse Energiewende: de hele wereld profiteert nu van de dalende prijs voor zonne-energie dankzij het Duitse nationale beleid.

Tot slot zorgt goed Nederlands klimaatbeleid er ook voor dat Nederland, en de Nederlandse industrie, uit eigenbelang ook in Europa meer gaat aandringen op beter klimaatbeleid.

Niemand kan er meer omheen: klimaatbeleid staat op de agenda. In de Nederlandse, maar ook in de Europese politiek. Daardoor sluipen er wel steeds meer foute aannames in het debat. Hoog tijd voor klimaatwetenschapper én lijsttrekker Bas Eickhout om die te weerleggen in De twaalf meestgebruikte excuses om onder klimaatbeleid uit te komen.