Excuus 4: “De EU doet meer dan de rest van de wereld.”

Al zouden we veel meer doen dan de rest van wereld, laten we er dan even bij stilstaan dat de Europese Unie nu geen eerlijk deel bijdraagt om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

De Europese doelstelling voor 2030 staat op min 40 procent CO2-uitstoot. Maar om het Parijsakkoord te halen zou dat minstens 55 procent moeten zijn volgens het Planbureau voor de Leefomgeving. Als we bij die 40 procent blijven, zorgt de EU er mede voor dat de wereld 3,2 graden opwarmt aan het einde van deze eeuw.

Europa loopt niet voorop met klimaatbeleid
Europa loopt niet voorop met klimaatbeleid

“Maar al doen we niet genoeg, we doen al meer dan de rest,” beweren sommige boze tongen dan. Volgens hen moeten we eerst maar eens wachten totdat andere landen bijschakelen. Maar los van het feit dat de EU als een van de sterkste economieën ter wereld en met een grote historische verantwoordelijkheid ook veel sneller hoort te gaan dan de rest van de wereld, klopt het ook gewoon niet.

Op de website Climate Action Tracker analyseren en vergelijken wetenschappers klimaatbeleid en prestaties, en wat is daarop te zien? De EU is hooguit een middenmoter die iets bovengemiddeld presteert. Onze inspanningen zijn te vergelijken met bijvoorbeeld die van Mexico.

Niemand kan er meer omheen: klimaatbeleid staat op de agenda. In de Nederlandse, maar ook in de Europese politiek. Daardoor sluipen er wel steeds meer foute aannames in het debat. Hoog tijd voor klimaatwetenschapper én lijsttrekker Bas Eickhout om die te weerleggen in De twaalf meestgebruikte excuses om onder klimaatbeleid uit te komen