Excuus 3: “Scherp eerst Europees klimaatbeleid aan.”

Sommigen politici zeggen dat we eerst het Europese klimaatbeleid moeten aanscherpen, voordat we in Nederland extra stappen gaan zetten.

Maar dat is niet hoe het echt werkt in Brussel. Er zijn voorbeelden nodig die laten zien dat ambitieuzer klimaatbeleid heel goed mogelijk is. Deze landen kunnen de druk dan opvoeren zodat de Europese Unie als geheel vooruit gaat.

Europa heeft voortrekkers nodig
Europa heeft voortrekkers nodig

Wat nog belangrijker is, is dat beter klimaatbeleid in een paar landen ook eindelijk de machtige Europese bedrijfslobby kan splijten. Neem bijvoorbeeld het zeer invloedrijke en conservatieve BusinessEurope, dat de gevestigde Europese industrie in Brussel vertegenwoordigt: zij zwakken met hun druk al jaren de Europese klimaatambities af. Vanuit Nederland is onder andere VNO-NCW lid van deze lobbygroep.

Maar zodra de industrie in Nederland te maken krijgt met strenger beleid, zullen zij in plaats van op de rem staan zoals ze nu doen, ervoor gaan pleiten dat het in de rest van Europa ook strenger moet. Zij willen immers graag een gelijk speelveld.

Die dynamiek is cruciaal, want zonder een progressieve lobby vanuit een deel van het bedrijfsleven is de kans op zo'n aanscherping in Brussel heel klein.

Strenger Nederlands klimaatbeleid zorgt er dus voor dat de Europese industrielobby minder makkelijk kan tegenstribbelen.

Niemand kan er meer omheen: klimaatbeleid staat op de agenda. In de Nederlandse, maar ook in de Europese politiek. Daardoor sluipen er wel steeds meer foute aannames in het debat. Hoog tijd voor klimaatwetenschapper én lijsttrekker Bas Eickhout om die te weerleggen in De twaalf meestgebruikte excuses om onder klimaatbeleid uit te komen.