GroenLinks Europa - Groenen in het Europees Parlement
Europees Parlement
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
België
Privacy
We leggen graag uit hoe we met je persoonlijke gegevens omgaan.
Ja, kernenergie wordt vaak de heilige graal genoemd om onze klimaatdoelen te behalen. Ook in de scenario’s van het VN-klimaatpanel IPCC speelt kernenergie een rol.
Waarom het toch geen verstandig idee is? Los van het feit dat je toekomstige generaties opzadelt met radioactief afval voor honderden jaren, mag je al kerncentrales bouwen in Nederland. Alleen: geen bedrijf doet dit. Het kost te veel geld en tijd (minstens tien jaar) om een nieuwe kerncentrale te bouwen. Tegen die tijd moeten we al veel minder CO2 uitstoten. En waarom zou je nog een kerncentrale bouwen, wanneer duurzame energie steeds rendabeler wordt? Dit is dus een non-discussie, die steeds weer aangehaald wordt, puur om echte verantwoordelijke beslissingen te vermijden.
De bouw van de nucleaire reactor Hinkley Point C in het Verenigd Koninkrijk is een goed voorbeeld. De Britse overheid beloofde de exploitant een veel hogere energieprijs te betalen dan de werkelijke marktprijs. Dat betekent dat de overheid straks naar schatting tot 30 miljard pond subsidie kan gaan betalen.
Andere nucleaire projecten, zoals in Finland, lopen eveneens financieel volledig uit de hand. Dat komt omdat de kosten van nucleaire energie, onder andere door toedoen van de strikte veiligheidseisen, eerder stijgen dan dalen.
Dat terwijl duurzame energie steeds vaker zonder subsidie geleverd wordt, en dat geldt zelfs ook voor wind op zee. De enorme prijsdaling van duurzame energie, en ook van de opslag ervan, zal daarentegen door blijven zetten.
De EU zit vol met gebieden waar enorme hoeveelheden duurzame energie opgewekt kunnen worden. Voor Nederland is dat de Noordzee. Het is alleen al puur economisch gezien, veel logischer om daarop in te zetten. En dat is daarom ook de keuze die Nederlandse energiebedrijven nu al maken.
Niemand kan er meer omheen: klimaatbeleid staat op de agenda. In de Nederlandse, maar ook in de Europese politiek. Daardoor sluipen er wel steeds meer foute aannames in het debat. Hoog tijd voor klimaatwetenschapper én lijsttrekker Bas Eickhout om die te weerleggen in De twaalf meestgebruikte excuses om onder klimaatbeleid uit te komen.