Hou me op de hoogte

Tineke Strik pakt schimmige Europese migratiedeals aan

Vluchtelingen hebben het recht op bescherming. Maar de Europese Unie ontloopt haar verantwoordelijkheid om mensen te beschermen die hun huis ontvluchten voor geweld en vervolging. Door schimmige deals te sluiten met landen als Libië, Turkije en Afghanistan, betaalt de EU deze landen om vluchtelingen buiten te houden of over te nemen uit de EU.

Het sluiten van migratiedeals betekent niet dat Europa onder haar verplichtingen op het gebied van mensenrechten kan uitkomen, maar toch gebeurt het steeds meer. Projecten die door Europa worden gefinancierd leiden tot situaties waarin vluchtelingen slecht worden behandeld en soms zelfs in slechte omstandigheden worden vastgehouden, bijvoorbeeld in detentiekampen in Libië.

Deel op twitter

Het gevolg van EU-beleid is dat vluchtelingen vast komen te zitten in doorgangslanden, waar de asielprocedures niet werken of onder grote druk staan. Deze landen vangen al meer dan vijfentachtig procent van de vluchtelingen wereldwijd op. Veel vluchtelingen ontbreekt het aan een fatsoenlijk onderkomen, voedel en gezondheidszorg. Ze kunnen geen duurzame toekomst opbouwen met toegang tot onderwijs en werk.

Tineke Strik staat voor de rechten van vluchtelingen.

Tineke Strik is Europarlementariër voor GroenLinks. Ze schrijft voor de Mensenrechtencommissie aan voorstellen om te voorkomen dat de EU migratiedeals kan afsluiten als ze tot mensenrechtenschendigen leiden. Tineke staat voor de rechten van vluchtelingen. Ze wil het menselijke verhaal achter de migratiedeals laten zien en wil de Europese beleidsmakers verantwoordelijk houden voor hun besluiten, zowel financieel als juridisch.

De Europese Unie geeft veel geld uit aan deze migratiedeals, maar het is moeilijk voor volksvertegenwoordigers of journalisten om een compleet beeld te krijgen. Er is geen officieel Europees beleid en de financiële middelen komen uit verschillende fondsen, vaak ten koste van ontwikkelingssamenwerking.

We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om vluchtelingen een positief perspectief te bieden. We moeten de situatie in vluchtelingenkampen verbeteren, met toegang tot onderwijs en werk. En we moeten de meest kwetsbaren veilig naar Europa laten reizen. Dat is wat het betekent om je verantwoordelijkheid op te nemen.

Meer info

Blijf op de hoogte

In de komende maanden werkt Tineke aan haar rapport voor het Europees Parlement. Als je op de hoogte wilt blijven, meld je dan aan voor onze EuropaUpdate. Dat is onze nieuwsbrief met nieuws, podcasts en achtergronden, samengesteld door de medewerkers van GroenLinks Europa.

Ik meld me aan voor de EuropaUpdate.

Dit is een verplicht veld

Submit error please try again

Als je je aanmeldt, ontvang je wekelijks onze updates en af en toe een persoonlijke mail van onze Europarlementariërs. Afmelding kan onder aan iedere mail.