GroenLinks Europa - Groenen in het Europees Parlement
Europees Parlement
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
België
Privacy
We leggen graag uit hoe we met je persoonlijke gegevens omgaan.
Iedereen die naar Europa komt om asiel aan te vragen, heeft het recht om een aanvraag in te dienen. Dat is vastgelegd in internationale én Europese wetgeving. Toch krijgen jaarlijks duizenden mensen op de vlucht geen kans om asiel aan te vragen in Europa. Zij worden, soms op gewelddadige manier, terug de grenzen over geduwd zonder eerlijk proces.
Deze zogeheten ‘pushbacks’ vinden met name plaats in landen aan de Europese-buitengrenzen, zoals Griekenland, Kroatië en Polen. Steeds vaker verschijnen berichten dat aan deze grenzen asielzoekers met grof geschut worden geweerd. Volgens The Guardian werden in 2020 ruim 40.000 asielzoekers teruggeduwd, waarvan er 2.000 (indirect) overlijden door de pushback-praktijken.
Dat mensenrechten in Europa op zo'n grove manier worden geschonden is natuurlijk onacceptabel. Helemaal wanneer blijkt dat EU-grensagentschap Frontex hier een ondersteunende rol in speelt. Frontex hoort het recht op asiel te bewaken, maar keer op keer blijkt dat het hierin faalt. De focus van het agentschap ligt te veel op (de militarisering van) grensbewaking, in plaats van het bieden van humanitaire hulp aan mensen in nood. Frontex blijkt zelfs acties van EU-landen waarbij asielzoekers gewelddadig de grens over worden teruggeduwd, te ondersteunen.
Maar ook andere EU-landen, zoals Nederland zijn verantwoordelijk voor deze wanpraktijken. Zo levert Nederland materieel en personeel voor grensbewaking en zit Nederland in het bestuur van het EU-grensagentschap Frontex. De huidige situatie is onacceptabel, maar er lijkt in Brussel en bij de EU-landen, weinig bereidheid om stevig in te grijpen.
Europarlementariër Tineke Strik zet zich in om ervoor te zorgen dat Europa én Frontex mensenrechten aan de grenzen wél respecteren. Nadat journalisten in 2020 naar buiten komen met het zoveelste bewijs van Frontex’ medewerking aan pushbacks, start het Europees Parlement een onderzoek. Tineke Strik krijgt de leiding. Eén van de belangrijkste conclusies is dat Frontex wel degelijk bewijs had van de mensenrechtenschendingen, maar niets met die kennis deed. De bal ligt bij Frontex om de aanbevelingen van het rapport te implementeren.
Nadat wederom bewijs van medeweten én medewerking aan pushbacks naar buiten wordt gebracht door journalisten, dient Frontex-baas Leggeri in april 2022 zijn ontslag in. Een goede eerste stap om de bestuurscultuur binnen het agentschap te veranderen, maar nog niet genoeg om pushbacks te stoppen.
Dat mensenrechten worden geschonden, zoals bij het illegaal terugduwen van asielzoekers kan niet zonder gevolgen blijven. Daarom moeten structurele veranderingen komen ten aanzien van de manier waarop Frontex opereert: