Aanmelden

Mensenrechten en migratiedeals: uit het zicht, uit het recht?

🔴 LIVE expertmeeting met Tineke Strik - woensdag 24 februari 16.30u-18.00u.

Vluchtelingen hebben recht op bescherming. Maar terwijl de Europese Unie aan de ene kant dit recht de laatste decennia steeds concreter vastgelegde in haar wetgeving, zijn de drempels voor vluchtelingen om het EU-grondgebied te bereiken, steeds hoger geworden. Omdat vluchtelingen doorgaans niet legaal naar Europa kunnen reizen, ondervinden zij de gevolgen van de maatregelen om illegale migratie tegen te gaan.

Voor die maatregelen zoekt de Europese Unie vooral de samenwerking met buurlanden. In ruil voor nauwere samenwerking op het gebied van toetreding, handel of ontwikkelingssamenwerking, moeten landen hun grenzen beter bewaken en migranten overnemen van Europese lidstaten.

Inmiddels heeft de Europese Unie migratie tot topprioriteit gemaakt van haar buitenlandbeleid. Maar voor de effecten op de positie van vluchtelingen en migranten is tot nu toe weinig aandacht. Er gelden geen voorwaarden voor het beschermingsniveau in dat land en de mensenrechtelijke effecten worden niet gemonitord. De toename van informele afspraken ten koste van internationale overeenkomsten maken democratische en juridische controle heel erg moeilijk.

Expertmeeting

In deze expertmeeting gaan we in op de gevolgen van de externe dimensie van het Europees asiel- en migratiebeleid, de vraagstukken die dit oplevert en de mogelijke oplossingsrichtingen. Europarlementariƫr Tineke Strik nodigde vier panelleden uit die het vraagstuk elk vanuit een ander perspectief belichten. Het rapport dat Strik schreef voor de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, dient als aftrap voor de discussie. Na het gesprek met de experts is er alle ruimte voor vragen en ideeƫn vanuit het publiek.

Programma

 • Evelien van Roemburg (Head of EU Office Oxfam International)
  de humanitaire effecten van externalisering van het EU asiel- en migratiebeleid
 • Johannes Claes (research fellow Clingendael)
  de implementatie van migratieafspraken in derde landen
 • Annick Pijnenburg (universitair docent Europees en internationaal recht Radboud Universiteit Nijmegen)
  verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid: deals vanuit een juridisch perspectief
 • Jean-Louis de Brouwer (oud-ambtenaar Europese Commissie)
  het institutionele perspectief van de externe dimensie van het EU migratiebeleid

Meer info

Deel op twitter

🔴 LIVE - expertmeeting met Tineke

Meld je aan en we sturen je een mailtje met de link naar de livestream. (Kun je niet live kijken? Geen probleem, de video blijft online om later terug te kijken.)

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

šŸ”” Mogen we je per email een herinnering sturen en je op de hoogte houden van ons werk?

Dit is een verplicht veld

Submit error please try again

Als we je al op de hoogte houden, dan schrijf je jezelf hiermee niet uit. Je kunt je afmelden onder iedere e-mail die je ontvangt.

Fijn dat je meedoet. Je ontvang nu van ons een e-mail met de link naar de livestream.