Samen in actie tegen online vrouwenhaat

Wist je dat één op de drie vrouwen in haar leven te maken krijgt met geweld, simpelweg omdat ze een vrouw is? Ook in de digitale wereld krijgen vrouwen te maken met haat, geweld en bedreigingen. Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van haatberichten online zijn gericht aan het adres van vrouwen. Dit werkt ontmoedigend voor vrouwen om zich te mengen in (online) debat. Terwijl op internet een groot deel van ons maatschappelijk debat plaatsvindt.

Deze debatten worden online een stuk sneller op de spits gedreven. Want vaak geldt: hoe extremer de opmerking, hoe meer likes. Ook kun je je makkelijk verschuilen achter anonimiteit. Bovendien gaat het online vaak verder dan alleen een nare opmerking. Net als in de ‘offline-wereld’, mag je online niet aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. Maar wie gaat daar eigenlijk over?

Wat wel of niet mag is vastgelegd in de wet en deze wordt gehandhaafd door autoriteiten. Maar in de online wereld bepalen nu vaak sociale media platforms (Facebook, Instagram, Twitter etc.) wat wel of niet mag. Bovendien hebben bevoegde autoriteiten, zoals de politie, nu vaak weinig expertise of budget om adequaat op alle aangiftes van online geweld te reageren. Als zowel de online platforms als de autoriteiten niets doen, staan slachtoffers dus met lege handen.

Winkelen, je geldzaken regelen, met vrienden praten, liefde vinden en werken: het gebeurt allemaal online. Iets dat zo alom aanwezig is in de samenleving moet natuurlijk goed worden geregeld. Helaas krijgt de overheid hier maar moeilijk grip op. Door wereldwijde, razendsnelle technologische ontwikkelingen, veroudert nieuwe wetgeving snel. Bovendien hebben we te maken met wereldwijd opererende ‘techreuzen’ als Google en Facebook. Daarom werkt GroenLinks in Europa hard aan Europese wetgeving die de digitalisering in goede banen moet leiden. Zodat het internet weer een plek voor iedereen wordt.

Wil je op de hoogte blijven van het werk van GroenLinks in het Europees Parlement? Schrijf je dan hier in voor onze Europa Update.

Verschillende vormen van online geweld:
Online geweld richting vrouwen gaat niet alleen over haatberichten, maar kan verschillende vormen aannemen. Een greep uit een lange lijst:

 1. Haatberichten: berichten die op online discussiefora of platforms worden gezet met het doel de ontvanger te kwetsen of monddood te maken. Deze berichten bevatten vaak extreem beledigend, discriminerend, racistisch of gewelddadig taalgebruik, en zetten bovendien aan tot haat.
 2. Online intimidatie, bedreiging of cyberstalken: online technologie gebruiken om slachtoffers continu lastig te vallen, te intimideren of te bedreigen met geweld.
 3. Grooming, seksuele intimidatie of uitbuiting: vrouwen of meisjes worden onder druk gezet of gedwongen om kleding uit te trekken voor een webcam, expliciet om seks gevraagd of op andere manieren seksueel geïntimideerd, zoals het ongevraagd ontvangen van seksueel getinte opmerkingen of beelden.
 4. Verspreiden of maken van naaktbeelden zonder toestemming: publiekelijk delen, doorsturen of creëren van naaktbeelden waar de eigenaar geen toestemming voor heeft gegeven.
 5. Hacken: illegaal toegang tot iemands computer verkrijgen om zo persoonlijke informatie te bemachtigen voor laster, chantage of om persoonlijke informatie openbaar te maken.
 6. Doxing: het zonder toestemming online delen van persoonsgegevens, zoals je adres of contactgegevens.


Onze plannen om dit aan te pakken:
GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak is in Brussel hard aan het werk om ervoor te zorgen dat hier goede regels voor komen. De Europese Commissie is momenteel bezig regels op te stellen die de verantwoordelijkheden van gebruikers, platforms en overheden vastleggen. Wij willen ervoor zorgen dat deze regels daarbij gaan gelden:

  • Verschillende vormen van online haat en geweld tegen vrouwen moet strafbaar worden in heel de EU.
  • Het beoordelen van wat online is toegestaan, moet niet bij de platforms zelf liggen, maar er moet sterke Europese regelgeving komen over hoe platforms met meldingen van haat en geweld en foute content omgaan.
  • Slachtoffers mogen nooit met lege handen staan: er moeten makkelijke en snelle procedures komen om aangifte te doen en te zorgen dat bepaalde berichten snel offline wordt gehaald. Ook moet je als slachtoffer altijd in beroep kunnen gaan wanneer je het niet eens bent met een beslissing.
  • Meer capaciteit, prioriteit en budget naar bevoegde instanties zodat daders beter en sneller opgespoord kunnen worden

  Kom ook in actie!

  Daarnaast kunnen we ook met z’n allen tegen online vrouwenhaat in actie komen. Realiseer je goed dat wat je op internet zegt of doet reële consequenties heeft. Laat je daarnaast vooral niet monddood maken wanneer je te maken krijgt met online (verbaal) geweld.

  Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je een heel trollenleger achter je aan hebt. Maar toch is het ook belangrijk dat we elkaar aanspreken op vervelend gedrag. Dat hoeft niet alleen de ontvanger van de haatberichten te doen. In een ideale wereld komen natuurlijk ook anderen voor je op om de boodschap te versterken.

  Om te helpen hebben wij een kant-en-klaar bouwpakket waarmee we kunnen bouwen aan een vrouwvriendelijk internet.

  Ons bouwpakket voor een vrouwvriendelijk internet

  Lezen